SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witamina c

  • Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7150 Data: 2021-06-04 13:45:06
  • [...] aktywności podobnej do hormonów, jest kluczowym składnikiem dla ogólnego zdrowia ludzkiego, mającym znaczący wpływ na każdy aspekt życia, niezależnie od jego trybu. Ta witamina rozpuszczalna w tłuszczach występuje w dwóch głównych formach: witamina D2 (ergokalcyferol) i witamina D3 (cholekalcyferol).  Czego się dowiesz czytając ten artykuł? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 973 Data: 2024-01-06 10:28:30
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 482 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 18 - Cholina

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 326 Data: 2023-07-31 07:07:36
  • [...] naukową tych śmierci powinno być znacznie więcej. Pewien kulturysta był na skraju przepaści, bo miesięcznie stosował 50 ml oleju z witaminą D. W normalnych warunkach ta witamina jest niegroźna, ale zawodnik brał 50 ml, a każdy mililitr dostarczał 50 000 IU witaminy D. Po 2 latach doznał zwapnienia nerek. 22-letni kulturysta sięgał po 2 500 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12624 Data: 2020-11-14 09:48:06
  • [...] doustnie (w formie suplementu lub żywności), jak i bezpośrednio na skórę. Co jest lepsze?  Podsumowanie Na zdrowie skóry wpływa wiele czynników i nie można zapomnieć o witaminach. Stosowane miejscowo przynoszą korzyści skórze, ale to suplementacja i żywność dają więcej zalet, ponieważ oddziałują na więcej aspektów zdrowotnych. Zanim jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1687 Data: 2021-06-09 14:08:59
  • Intensywny wysiłek fizyczny sprawia, że organizm osoby trenującej wykazuje znaczne zapotrzebowanie na witaminy. Jest to bezpośrednio powiązane z tym, że osoba po ciężkim wysiłku musi koniecznie się zregenerować. Proces ten pozwala na utrzymywanie homeostazy ciała i podejmowanie regularnych wysiłków. Witamina C Obecnie jest moda na objadanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20367 Data: 2017-06-10 10:24:56
  • ZMA to preparat składający się z cynku, magnezu i dodatku witaminy B6. Na etykiecie ZMA wyczytać możemy, że jego działanie jest dość wszechstronne i skupia się na poprawie wyglądu sylwetki, jak i parametrach siłowych czy też wspomagających regenerację i zdrowie. W wielu artykułach wyczytać również możemy, że ZMA wpływa na wzrost poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2227 Data: 2020-07-01 20:01:50
  • Siwe włosy to nieodłączna część procesu starzenia się. Niektórych z nas dotyka to jednak dużo wcześniej, żeby nie powiedzieć, że... za wcześnie. Czy jest jakieś rozwiązanie? Włosy można farbować, ale przecież nie każdy chce to robić. Na szczęście istnieją sposoby na to, by trochę opóźnić proces siwienia włosów. Czasem wystarczy więcej dbałości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3751 Data: 2020-06-28 00:39:18
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22603 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 963 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • [...] kości przez całe życie, potrzebujesz połączenia dobrego odżywiania, regularnych ćwiczeń i ogólnego stylu życia przyjaznego kościom. Składniki odżywcze, takie jak wapń, witamina D i białko, współpracują ze sobą, budując solidną masę i gęstość kości. Musisz dodatkowo pamiętać o regularnej aktywności, która stymuluje wzrost nowych kości. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2024-03-28 10:54:55
  • Układ odpornościowy, czyli inaczej immunologiczny, to system obronny naszego organizmu, chroniący nas w pierwszej kolejności przed zewnętrznymi, biologicznymi czynnikami chorobotwórczymi, zaliczanymi ogólnie do grupy patogenów. Praca układu odpornościowego skupia się więc głównie na rozpoznawaniu i unieszkodliwianiu patogenów, takich jak m.in. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5607 Data: 2021-01-08 19:27:22
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Białko jest wszędzie... W 100 g masła orzechowego znajdziesz: Liczba kalorii: ok. 590 Białko: 24 g Węglowodany: 22 g Tłuszcz: 50 g Błonnik: 7 g A do tego: kwas foliowy, witamina E, magnez oraz cynk. Sery Sery to produkty mleczne i oprócz tego, że smaczne, to bogate w białko (ale i w tłuszcz, więc uwaga na kalorie!), witaminy i minerały. Ze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7461 Data: 2020-01-27 09:49:30
  • Magnez jest niezbędnym dla ludzkiego organizmu pierwiastkiem z grupy makroelementów. Magnez ma fundamentalne znaczenie dla wielu reakcji komórkowych i procesów życiowych. Jest jednym z pięciu podstawowych pierwiastków, obok sodu, potasu, wapnia i chloru, zawiadujących gospodarką wodno-elektrolitową organizmu.  Producenci niezwykle chętnie sięgają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16493 Data: 2020-12-07 19:37:36
  • Problemy z płodnością są bardziej powszechne, niż mogłoby się wydawać. Jeśli doświadczacie ich ze swoją partnerką, nie jesteście ze swoim problemem sami. Szacuje się, że jedna na sześć par ma problemy z płodnością, a jeden na trzy przypadki wynika z problemów zdrowotnych mężczyzny. Chociaż niepłodność nie zawsze jest uleczalna, każdy mężczyzna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10621 Data: 2020-05-30 12:40:11
  • Warzywa i owoce, które nie tuczą!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] karotenu wynosiła 81% dla szpinaku i 47% dla marchwi. Inne badania wskazują, że beta-karoten ze szpinaku wymaga większych dawek warzywa w porównaniu do marchwi, aby powstała witamina A. Prawdopodobnie marchew pozwala na lepsze przekształcenie beta-karotenu do witaminy A w porównaniu do szpinaku. W przypadku szpinaku trzeba było 20 cząstek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1374 Data: 2021-08-19 09:22:06
  • Jakie ryby jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    O tym, że są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz że zawierają cenne kwasy tłuszczowe, wie niemal każdy z nas, ale mimo to spożycie ryb jest w Polsce zdecydowanie zbyt niskie. Na pewno spory wpływ na tę sytuację ma cena, która czasem pozostawia wiele do życzenia, ale też w ostatnim czasie pojawiło się wielu wegetarian, którzy nie jedzą między [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5575 Data: 2017-10-16 09:56:23
  • Mamy XXI wiek, a ludzie nadal wierzą w zabobony. Doskonale ma się u nas homeopatia, porady szamanów XXI wieku („witamina C leczy raka”), a porady „lekarzy” z Facebooka mogą nawet zabić (niektórzy beztrosko polecają np. warfarynę, lek stosowany wyłącznie pod nadzorem lekarza i tylko w określonych przypadkach). A może czarnoskórzy zawodnicy płacą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12314 Data: 2019-09-29 11:06:42